sklepy.com.ua

Робоча віза в Польщу – як зробити і скільки вона коштує

Підвищення в Польщі мінімальної заробітної плати, яка і так була в декілька разів вища за українську, призвела до збільшення кількості бажаючих виїхати на роботу в сусідню державу. Цьому сприяла і обіцянка за однакову роботу платити іноземцям нарівні з поляками.

Легальне працевлаштування в Польщі можливо лише при наявності робочої візи. Розглянемо, які вони бувають, чим відрізняються, які документи і кошти необхідні для їх отримання.

Види робочих віз

Для працевлаштування в Польщі у посольстві (консульстві) українцям видають національну візу типу D 05, D 06 або короткострокову Шенгенську C 05. Для їх отримання необхідна зареєстрована в бюро з працевлаштування району (повіту) заява про намір надати роботу, інші документи. Рішення про тип візи приймає консул на підставі виду роботи, її специфіки та того, хто видав запрошення.

Шенгенська C 05 дає право працювати не більше 90 днів за півроку, але тільки в Польщі. Також з нею можна подорожувати країнами Шенгену, але не більше тих же 90 днів і вже без можливості заробляти гроші.

Національна D 05 може бути відкрита в форматі 180/180 або 180/365. Обидва варіанти дозволяють працювати не більше 180 днів. У першому випадку (180/180) це півроку безперервної роботи. У другому варіанті (180/365) можна робити довільні перерви, головне щоб сумарний час перебування в країні не перевищував 180 днів.

Національна D 06 найвигідніша, оскільки дає право працювати в Польщі цілий рік. Однак її видають не часто і перед цим ретельно перевіряють документи як польського роботодавця, так і потенційного працівника.

Обидва варіанти національної польської візи дозволяють працювати тільки у того роботодавець, який вказаний в запрошуючому документі. Однак законодавство дозволяє змінити місце роботи. У цьому випадку новий роботодавець повинен в Powiatowym Urzędzie Pracy зареєструвати свою заяву про намір прийняти вас. В іншому випадку ви стаєте нелегалом.

Володар національної польської візи може переміщуватись по країнах Шенгену. Загальний час знаходження в них до 90 днів. Правда, працювати при цьому заборонено.

Польський уряд обіцяв з січня 2017 року посилити вимоги до видачі запрошень на роботу для іноземців. Однак деякі зміни були визнані недостатньо опрацьованими і введення нових правил поки відклали.

Які документи необхідно надати для отримання робочої візи

Потенційний працівник повинен подати стандартний пакет документів і матеріали, що підтверджують мету поїздки. Заробітчани з досвідом рекомендують в першу чергу отримати дозвіл і зареєструватися на прийом до консульства Республіки Польща або в візовий центр, а потім збирати інші документи.

Доводимо що мета візиту робота

Робоча віза в Польщу найчастіше видається на підставі документів від роботодавця або воєводи, що підтверджують наявність вільного робочого місця і готовність польської фірми вас прийняти. Оформляються такі документи від 5 до 24 днів.

Бажання польського роботодавця прийняти працівника з України підтверджує один з документів:

  • На термін до 6 місяців Oświadczenie o zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi (Заява-доручення на виконання роботи), зареєстроване в Powiatowym Urzędzie Pracy (Повітових бюро праці);
  • На термін до року Zezwolenie na pracę cudzoziemca (Дозвіл на роботу), видане Воєводським управлінням.

І заява-доручення від роботодавця, і дозвіл на роботу від воєводи подаються в оригіналі та ксерокопії. Вони повинні бути оформлені на офіційних бланках Повітового бюро праці, мати дату, печатку і підпис відповідального співробітника.

У запрошенні/дозволі повинні бути обов’язково вказані:

  • Дані запрошуваного працівника (прізвище, ім’я, серія і номер закордонного паспорта, рік народження);
  • Дані роботодавця (назва компанії, підпис і печатка);
  • Мета візиту, тривалість із зазначенням дат і днів перебування;
  • Хто бере на себе витрати на транспорт, проживання.

Від правильності заповнення запрошення/дозволу залежить швидкість прийняття рішення про видачу робочої візи. При цьому перевага віддається дозволам від воєводи, оскільки він на місці перевіряє роботодавця, і у консула практично немає підстав сумніватися в реальному працевлаштуванні іноземця.

Також підставою для видачі національної робочої візи може бути запрошення науковому співробітникові від ректора польського ВНЗ, випускнику польського вищого навчального або наукового інституту від будь-якої фірми.

Обов’язковий набір документів

Незалежно від того, яким документом претендент на роботу в Польщі підтверджує готовність роботодавця надати йому місце, необхідно зібрати і подати декілька обов’язкових документів. Збираючи їх потрібно уважно стежити за термінами дії, адже деякі довідки видаються за певний (іноді короткий) час.

Стандартний пакет документів:

  • Формуляр візової анкети (приклади заповнення можна подивитися на сайті Генерального консульства РП);
  • 2 кольорових фото 3,5×4,5 см (в фотосалоні попередити, що вони для візи, оскільки є особливі вимоги до зображення);
  • Закордонний паспорт (оригінал і копія першої сторінки, для С 05 додатково копії сторінок з раніше отриманими Шенгенськими візами), який має мінімум дві вільні сторінки для віз, виданий не пізніше 10 років тому і дійсний мінімум 3 місяці після повернення в Україну;
  • Страховий медичний поліс (оригінал і копія про оплату) з покриттям мінімум 30 тис. євро, дійсний весь термін перебування в Польщі в будь-якій країні Шенгенської зони;
  • Внутрішній паспорт (оригінал і ксерокопія);
  • Докази фінансової спроможності (банківська виписка, податкова декларація, довідка про отримання пенсії або стипендії, довідка про право власності, тощо);
  • Квитанції про сплату візового збору, послуг пункту прийому візових анкет (ППВА).

У деяких випадках набір обов’язкових документів може відрізнятися. Саме тому рекомендується звернутися за консультацією і уточненням в консульство або візовий центр (ППВА).

Скільки коштує робоча віза в Польщу

Вартість може становити від нуля до декількох сотень євро. Все залежить від того, зв’язуєтеся ви з роботодавцем безпосередньо або користуєтеся послугами посередників, подаєте документи на візу в консульстві або через візовий центр.

Орієнтовні витрати:

  1. 0 € – Консульський збір за національну D 05, D 06;
  2. 35 € – Консульський збір за короткострокову Шенгенську С 05;
  3. 18, 5 € – Послуги візового центру;
  4. Довільна кількість євро за послуги посередника.

Після того як здані всі документи і оплачені збори, залишається чекати від 6 до 30 робочих днів. У більшості випадків рішення приймається в мінімальні терміни, але іноді співробітникам консульства потрібен додатковий час для уточнення деяких документів.

Після прийняття рішення видається закордонний паспорт з проставленою візою або письмове повідомлення про відмову із зазначенням причини. Протягом 14 днів можна подати прохання про повторний розгляд справи. При цьому національна віза залишається безкоштовною, а ось збір за Шенгенську зростає до 60 €. Розгляд справи відбувається за 7 днів. У разі повторної відмови залишається тільки змиритися, оскільки його оскарження не передбачене.

Отримавши робочу візу не можна розслаблятися аж до перетину українсько-польського кордону. Справа в тому, що польські прикордонники мають право повторно перевірити дані про роботодавця і відмовити в проїзді, якщо виникають сумніви в його намірах прийняти іноземця та забезпечити його роботою.


Курси обміну валют

6,73
PLN –1,26%
26,31
USD –1,37%
28,53
EUR –1,64%