sklepy.com.ua

Робоча віза в Польщу — як зробити і скільки вона коштує

Зміст

Підвищення в Польщі мінімальної заробітної плати, яка і так була в декілька разів вища за українську, призвела до збільшення кількості бажаючих виїхати на роботу в сусідню державу. Цьому сприяла і обіцянка за однакову роботу платити іноземцям нарівні з поляками.

Легальне працевлаштування в Польщі можливо лише при наявності робочої візи. Розглянемо, які вони бувають, чим відрізняються, які документи і кошти необхідні для їх отримання.

1. Види робочих віз

Для працевлаштування в Польщі у посольстві (консульстві) українцям видають національну візу типу D 05, D 06 або короткострокову Шенгенську C 05. Для їх отримання необхідна зареєстрована в бюро з працевлаштування району (повіту) заява про намір надати роботу, інші документи. Рішення про тип візи приймає консул на підставі виду роботи, її специфіки та того, хто видав запрошення.

Шенгенська C 05 дає право працювати не більше 90 днів за півроку, але тільки в Польщі. Також з нею можна подорожувати країнами Шенгену, але не більше тих же 90 днів і вже без можливості заробляти гроші.


Національна D 05 може бути відкрита в форматі 180/180 або 180/365. Обидва варіанти дозволяють працювати не більше 180 днів. У першому випадку (180/180) це півроку безперервної роботи. У другому варіанті (180/365) можна робити довільні перерви, головне щоб сумарний час перебування в країні не перевищував 180 днів.

Національна D 06 найвигідніша, оскільки дає право працювати в Польщі цілий рік. Однак її видають не часто і перед цим ретельно перевіряють документи як польського роботодавця, так і потенційного працівника.

Обидва варіанти національної польської візи дозволяють працювати тільки у того роботодавець, який вказаний в запрошуючому документі. Однак законодавство дозволяє змінити місце роботи. У цьому випадку новий роботодавець повинен в Powiatowym Urzędzie Pracy зареєструвати свою заяву про намір прийняти вас. В іншому випадку ви стаєте нелегалом.

Володар національної польської візи може переміщуватись по країнах Шенгену. Загальний час знаходження в них до 90 днів. Правда, працювати при цьому заборонено.

Польський уряд обіцяв з січня 2017 року посилити вимоги до видачі запрошень на роботу для іноземців. Однак деякі зміни були визнані недостатньо опрацьованими і введення нових правил поки відклали.

2. Які документи необхідно надати для отримання робочої візи

Потенційний працівник повинен подати стандартний пакет документів і матеріали, що підтверджують мету поїздки. Заробітчани з досвідом рекомендують в першу чергу отримати дозвіл і зареєструватися на прийом до консульства Республіки Польща або в візовий центр, а потім збирати інші документи.

2.1 Доводимо що мета візиту робота

Робоча віза в Польщу найчастіше видається на підставі документів від роботодавця або воєводи, що підтверджують наявність вільного робочого місця і готовність польської фірми вас прийняти. Оформляються такі документи від 5 до 24 днів.


Бажання польського роботодавця прийняти працівника з України підтверджує один з документів:

  • На термін до 6 місяців Oświadczenie o zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi (Заява-доручення на виконання роботи), зареєстроване в Powiatowym Urzędzie Pracy (Повітових бюро праці);
  • На термін до року Zezwolenie na pracę cudzoziemca (Дозвіл на роботу), видане Воєводським управлінням.

І заява-доручення від роботодавця, і дозвіл на роботу від воєводи подаються в оригіналі та ксерокопії. Вони повинні бути оформлені на офіційних бланках Повітового бюро праці, мати дату, печатку і підпис відповідального співробітника.

У запрошенні/дозволі повинні бути обов’язково вказані:

  • Дані запрошуваного працівника (прізвище, ім’я, серія і номер закордонного паспорта, рік народження);
  • Дані роботодавця (назва компанії, підпис і печатка);
  • Мета візиту, тривалість із зазначенням дат і днів перебування;
  • Хто бере на себе витрати на транспорт, проживання.

Від правильності заповнення запрошення/дозволу залежить швидкість прийняття рішення про видачу робочої візи. При цьому перевага віддається дозволам від воєводи, оскільки він на місці перевіряє роботодавця, і у консула практично немає підстав сумніватися в реальному працевлаштуванні іноземця.

Також підставою для видачі національної робочої візи може бути запрошення науковому співробітникові від ректора польського ВНЗ, випускнику польського вищого навчального або наукового інституту від будь-якої фірми.

2.2 Обов’язковий набір документів

Незалежно від того, яким документом претендент на роботу в Польщі підтверджує готовність роботодавця надати йому місце, необхідно зібрати і подати декілька обов’язкових документів. Збираючи їх потрібно уважно стежити за термінами дії, адже деякі довідки видаються за певний (іноді короткий) час.

Стандартний пакет документів:

  • Формуляр візової анкети (приклади заповнення можна подивитися на сайті Генерального консульства РП);
  • 2 кольорових фото 3,5×4,5 см (в фотосалоні попередити, що вони для візи, оскільки є особливі вимоги до зображення);
  • Закордонний паспорт (оригінал і копія першої сторінки, для С 05 додатково копії сторінок з раніше отриманими Шенгенськими візами), який має мінімум дві вільні сторінки для віз, виданий не пізніше 10 років тому і дійсний мінімум 3 місяці після повернення в Україну;
  • Страховий медичний поліс (оригінал і копія про оплату) з покриттям мінімум 30 тис. євро, дійсний весь термін перебування в Польщі в будь-якій країні Шенгенської зони;
  • Внутрішній паспорт (оригінал і ксерокопія);
  • Докази фінансової спроможності (банківська виписка, податкова декларація, довідка про отримання пенсії або стипендії, довідка про право власності, тощо);
  • Квитанції про сплату візового збору, послуг пункту прийому візових анкет (ППВА).

У деяких випадках набір обов’язкових документів може відрізнятися. Саме тому рекомендується звернутися за консультацією і уточненням в консульство або візовий центр (ППВА).

3. Скільки коштує робоча віза в Польщу

Вартість може становити від нуля до декількох сотень євро. Все залежить від того, зв’язуєтеся ви з роботодавцем безпосередньо або користуєтеся послугами посередників, подаєте документи на візу в консульстві або через візовий центр.

Орієнтовні витрати:

  1. 0 € – Консульський збір за національну D 05, D 06;
  2. 35 € – Консульський збір за короткострокову Шенгенську С 05;
  3. 18, 5 € – Послуги візового центру;
  4. Довільна кількість євро за послуги посередника.

4. Cкільки часу робиться віза в Польщу

Після того як здані всі документи і оплачені збори, залишається чекати від 6 до 30 робочих днів. У більшості випадків рішення приймається в мінімальні терміни, але іноді співробітникам консульства потрібен додатковий час для уточнення деяких документів.

Після прийняття рішення видається закордонний паспорт з проставленою візою або письмове повідомлення про відмову із зазначенням причини. Протягом 14 днів можна подати прохання про повторний розгляд справи. При цьому національна віза залишається безкоштовною, а ось збір за Шенгенську зростає до 60 €. Розгляд справи відбувається за 7 днів. У разі повторної відмови залишається тільки змиритися, оскільки його оскарження не передбачене.

Отримавши робочу візу не можна розслаблятися аж до перетину українсько-польського кордону. Справа в тому, що польські прикордонники мають право повторно перевірити дані про роботодавця і відмовити в проїзді, якщо виникають сумніви в його намірах прийняти іноземця та забезпечити його роботою.

58 коментарів

  • Доброго дня! Підскажіть, коли отримав візу протягом якого часу необхідно виїхати до Польщі?
    І чи можливо модна його про строчити і пройти кордон без проблем ?

    • Доброго дня. Якщо віза отримана на підставі Oświadczenie (Заяви про намір працевлаштувати іноземця), то стати до роботи потрібно протягом тижня від вказаної дати. На 7 день польський роботодавець повинен повідомити про відсутність робітника. Після цього робоча віза буде анульована.

  • Доброго дня….При подачі паперів у Консульство платяться якісь гроші….Підкажіть будь ласка

  • Добрий вечір!Проплатила сервісний збір 455 грн.за робочу візу ще 6.06.2018.Обіцяли на протязі 3-х робочих днів перезвонити.Сьогодні уже 12.06,ніяких новин.Що може бути причиною такоі затримки і куди мені звернутись за докладнішою інформацією?Дякую.

  • Добрий вечір…Якщо я маю 2 паспорта (старого і нового зразка),подаю на робочу візу по старому паспорті,чи повинна відавати новий паспорт при здачі документів?

  • Доброго вечора. Маю запрошення на 5 серпня, видане (data i numer wpisu oświadczenia do ewidencji oświadczeń) 13.04.2018. планую подавати документи в середилі липня, посередники сказали що якщо не подам на візу до 13.07.2018 то потім дадуть відмову (оскільки мине 3 місяці з дня видачі). Дякую!!!!

  • Скажіть будь ласка,якщо в анкеті при написанні місця проживання, а саме назві району є помилка, відкриють візу?!

  • Скажіть будь-ласка скільки зараз потрібно платити за послуги візового центру при подача документів на національну робочу візу D05

    • Доброго дня. Станом на 5 червня сервісний збір становить 455 грн. ВЦ залишає право змінити його з урахуванням курсу євро.

  • Скажіть скажіть будь ласка , яка має бутм мінімальна кількість днів в запрошенні для отримання робочої візи?

    • Доброго дня. Наступного дня після оплати система визначить дату в залежності від наявності вільних місць. Після цього оператор зв’яжеться по вказаному у платіжці номеру телефону для підтвердження.

  • Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, маю коридорну візу з 1/10/17 до 30/09/18. Використала по ній 150днів. Щоб відкрити воєвудську візу з 01/07/18 , попередню треба анулювати?

    • Доброго дня.

      Так, попередню візу треба анулювати. Мати дві діючі візи неможливо.

  • скільки днів потрібно чекати після сплати в кредобанку за послуги візового центру до подачі документів на оформлення робочої візи до Польщі?

    • Доброго дня.

      Після сплати можна вже наступного дня зареєструватись на сайті ВЦ та обрати день подачі документів. В деяких округах документи приймають без попередньої реєстрації.

  • Доброго дня .Підскажіть будь ласка маю запрошення з03.04.2018р.На чергу поставили 27.04.2018р.Чи не будуть проблеми на кордоні.І хто анульовує запрошення роботодавець чи ужонд.Все роблю перший раз.

  • Доброго дня , можливий запис і підтвердження реєстрації по телефону на подачу у візовий центер без особистої присутності ?

  • Добрий день я подала документи 23.04.2018,але невказала в анкеті свою дівочу фамілію я просто забула, за який час вони приймуть рішення це моя 4 робоча віза ніколи немала ніяких порушень можуть погодити у візі.

    • Доброго дня.

      Ви можете чекати пронесе/не пронесе або зателефонувати до консульства і спробувати пояснити ситуацію. Якщо не було порушень скоріш за все підуть на зустріч.

  • Доброго дня.
    Я по безвізу перший раз перетнув польський кордон 25.11.17 – 9.12.17; наступний раз перетнув кордон 18.03.18. Якого числа я маю вернутися з Польші на Україну і коли можу знову в’їхати в Польшу по безвіз.
    Дуже дякую за відповідь!!!

  • Доброго дня, може ви знаєте, як справи з чергами на польську візу в Києві? Запрошення з 1.06.18. Приїду додому 20 травня, чи вдасться за дві неділі відкрити?

  • Доброго дня.візу маю здавати 7 червня орієнтовно коли вона буде готова. Дякую

    • Доброго дня.
      Рішення про видачу/відмову у візі приймаюсь за 6 робочих днів. Якщо виникнуть питання до документів, можуть подовжити до 30 днів.

  • доброго дня в мене запрошення з 15,04,2018 не виїхав в семиденний термін чи не буде проблем в мене на кордоні ??? віза категорії D 5A

  • Дякую. А чи правда, що Польща прийняла новий закон, за яким кордон потрібно перетнути у 7денний строк від початку запрошення, а якщо ні то його анулюють?

    • Якщо мова йде про несезонне освядченне, то приступити до роботи Ви повинні протягом 7 днів від його початку, інакше роботодавець зобов’язаний повідомити і анулювати його.

  • Доброго дня, Чи можна подавати документи на роботу візу не за місцем реєстрації, навіть якщо нігде не працюєш і не навчаєшся, а просто проживаєш в іншій області?!

  • Доброго дня, скажіть будь ласка, якщо в мене відкрита віза до 23.05.2018 року, але я вже в украіні. Коли я можу подавати на відкриття новоі візи?

    • Доброго дня. Можна подавати документи за три місяці до закінчення діючої візи.

  • Чи можна в останній день робочоі візи(без проблем) іхати в Украіну(маю наувазі до 30.04;чи можна 30.04;проіхати)?

  • Скажіть , будь ласка, якщо запрошення з 09.04. 2018 по 04.10. 2018 ( пів року), а на візу тільки подаватиму, проблем не буде? і на скільки її відкриють?

  • Доброго дня.у мене була виза з коридорами.28.04.2017 до 20.04.2018я щяс можу відкрити робочу візу на пів року

  • Коли я можу почати оформлення візи 180/365 і поїхати на роботу, якщо від 23.02. до 17.04. перебувала в одній з країн ЄС на підставі біометричного паспорту? Дякую.

  • Доброго дня! У мене є запрошення з 01 квітня по 30 вересня 2018р. Якщо я буду робити візу десь в кінці червня,то строк подвинеться ? чи всерівно відкриють по вересень??? Дякую!

  • Вітаю!на який термін має бути страховий поліс,якщо запрошення від воєводи на три роки?

    • Вітаю! Немає особливих відмінностей від страховки для звичайної шенгенської візи. Робіть страховку настільки днів наскільки плануєте бути в Польщі.

  • Доброго дня,вже чекаю 3-тій тиждень на візу національну і ще немає,як ви думаєте коли вона може бути?

  • Доброго дня, маю запрошення на 8місяців, але в ньому неправильно вказана стать, що робити чи дійсне воно? І чи можливо при такому запрошені відкрити візу?

  • Здраствуйте у мене була открита робоча віза без калідора категорія D05 25-09-2017 закончилася 15-03-2018 коли мені можна открити наступну візу робочу.

Автобус в Польщу

Курси обміну валют

7,08
PLN 0,00%
26,23
USD 0,00%
30,60
EUR 0,00%